Їжа у пластиковій упаковці: вчені знайшли загрозу
Британські біологи знайшли загрозу для здоров'я людини у листі салату, охолоджених і поміщених у пластикову тару.
Про це повідомляє "Лента.ру" із посиланням на EurekAlert.
Як показало дослідження, у салату, який поміщають в упаковку, у разі наявності на його листі невеликих ушкоджень до двох разів підвищується ймовірність розмноження бактерій Salmonella enterica.
Патогени, як встановили вчені, разом із соком рослини утворюють мікробні біоплівки, які проявляють сильну стійкість до змивання.
Читайте: Регулярне вживання жирної їжі шкодить зору - вчені
Під час типового п'ятиденного зберігання у холодильнику на листках упакованого салату вчені виявили близько сто тисяч окремих бактерій Salmonella enterica.
Спочатку сальмонели потрапляють на листя салату коли їх вирощують у відкритому грунті. Туди вони потрапляють завдяки комахам, птахам і через добрива. Однак, на думку авторів дослідження, Salmonella enterica можуть потрапити на листя і з переробленої проточної води.
Також вчені показали, що сальмонели можуть потрапити у судинну систему рослин, звідки їх неможливо видалити.
Зазначається, що крім салату, патоген можна виявити і на упакованому шпинаті.
Як повідомляв "Обозреватель", вчені розповіли, які продукти продовжують життя високим жінкам.