Лікар розповіла, як правильно консервувати овочі та фрукти, щоб не угробити здоров'я

16,5 т.
Лікар розповіла, як правильно консервувати овочі та фрукти, щоб не угробити здоров'я

Літо - не тільки сезон натуральних овочів і фруктів, але і час зробити запаси на зиму. Цим займалися наші мами і бабусі, і, на думку лікарів, правильно робили. Деякі вважають, що консервація не містить ніяких корисних речовин і тому не варто витрачати на неї свій час, а краще їсти все свіжим.

Корисна чи ні консервація, а головне - чи не шкодить вона здоров'ю, розповіла лікар-гастроентеролог клініки "Оксфорд Медікал" Світлана Скибан.

Насправді, якщо дотримуватися технологій і рецептур наших бабусь, то в консервованих овочах і фруктах зберігається багато вітамінів і корисних речовин. Таким чином, взимку консервація залишається чи не єдиним джерелом вітамінів.

Інша справа, як саме була приготовлена ??консервація і кому можна вживати її в їжу.

Відео дня

Зазвичай не рекомендується приймати в їжу консервовані (мариновані) продукти, приготовлені з додаванням оцту, людям з підвищеною кислотністю шлунка, гастритами, колітами, синдромом подразненого кишечника, запаленнями підшлункової залози. Якщо у вас є одне з перерахованих захворювань, але дуже хочеться скрасити обід скибочкою солоного огірочка, то віддавайте перевагу солоним або моченим продуктам (з бочки), а не маринованим.

Читайте: Як не померти від ботулізму через їжу: правила консервації та заходи безпеки

Також не варто вживати в їжу джеми і варення людям з цукровим діабетом, зайвою вагою, проблемами з підшлунковою залозою.

Здоровим людям правильно приготована консервація не зашкодить, але варто при її приготуванні дотримуватися таких рекомендацій:

  • використовуйте бабусині рецепти, не додавайте хімічні консерванти, замінюйте їх натуральними (цукор, оцет, сіль),

  • дотримуйтеся правил стерилізації для того, щоб уникнути попадання в банки бактерій і кишкових інфекцій,

  • для джемів використовуйте рецепти, в яких ягоди або фрукти лише злегка доводять до кипіння з невеликою кількістю цукру - тоді в консервації залишиться більше вітамінів,

Читайте: Отрута у вашому холодильнику: список продуктів, які можуть викликати ботулізм

  • крім джемів і варення вітаміни і корисні речовини можна отримати із засушених і заморожених ягід і фруктів, які можна вживати в їжу навіть людям з діабетом,

  • найбільшим джерелом вітаміну С є квашена капуста, яку краще всього квасити без додавання оцту.

Якщо консервація приготовлена ??за всіма правилами, то вона не зашкодить вашому здоров'ю.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше лікар розкрила хитрий спосіб перевірити, чи є у кавуні отрута.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки