Екстремальна дієта "Маггі": дієтолог розповіла, як зробити її кориснішою і схуднути
Дієта "Маггі", яку ототожнюють із Маргарет Тетчер, обіцяє втрату 20 кілограмів за місяць.
Але, за словами лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської, яку цитує Liferead, навряд чи потрібно слідувати цій високобілковій дієті - якщо згадати, що політик страждала від хвороби Альцгеймера.
За словами Скиталінської, головний мінус цієї дієти - це велика кількість білків. "Метіонін - незамінна амінокислота, необхідна людині для життєвих процесів, вона в організмі не виробляється і повинна надходити з їжею. Але коли її занадто багато, вона порушує обмін речовин на рівні клітин, що веде до накопичення "клітинного сміття", поломок у клітинах і відключення системи "ремонту". Це підвищує ризик мутацій, запалень, передчасного зношування і старіння клітин.
Як зазначає лікар, у клітинах скелетної мускулатури, серцевого м'яза, головного мозку у великих кількостях накопичуються так звані амілоїдні бляшки. При накопиченні амілоїду в клітинах нервової системи розвиваються втрата пам'яті, здатність концентрувати увагу, а потім - нейродегенеративні хвороби, такі, як хвороба Альцгеймера, Паркінсона.
Читайте: Найраніший випадок слабоумства: лікарі діагностували "старечу" хворобу у молодої дівчини
І надмірне надходження амінокислоти метіоніну грає в цих порушеннях не останню роль. Багато метіоніну - саме в білках тваринного походження, у будь-якому червоному м'ясі (а не тільки в баранині, яку в цій дієті необхідно виключити, як якесь особливе зло), а також у яйцях. А адже саме на них і побудована дієта Маггі.
Дієтолог також зазначає невелику кількість овочів, але достаток солодких фруктів. За її словами, ці цукри запускають процес глікації білків (утворення поперечних "зшивок" між молекулами) - білки втрачають активність (ферменти, гормони), а тканини пошкоджуються і старіють: судини втрачають еластичність, стають крихкими, розвивається помутніння кришталика (катаракта), хвороби нирок, інсульти, інфаркти, хвороба Альцгеймера.
"Істотним недоліком дієти Маггі є мізерно мала присутність овочів, особливо - зелених листових. Овочі багаті клітковиною, як раз і сприяють схудненню, оскільки наповнюють шлунок і дають відчуття ситості, а різнокольорові пігменти уповільнюють процеси старіння", - додає вона.
Скиталінська знає способи, як поліпшити цю дієту. Зокрема, вона вважає, що фрукти слід замінити на овочі, а замість "будь-якого" м'яса використовувати рибу і нежирну птицю.
"Взагалі ж здорове харчування - це червоне м'ясо в меню не більше ніж один раз у тиждень, один-два рази - риба (після 40 років, а особливо після 50 років, кількість цих продуктів варто зменшити, а після 65 можна знову повернутися до вказаних "доз", щоб попередити старечу втрату маси). Плюс - присутність невеликої кількості кисломолочних продуктів, овочів (різнокольорових) і ягід, а не фруктів. Також має бути обмеження споживання меду (не більше 1-2 ч.л. у день) і виняток "швидких" вуглеводів (хлібобулочні вироби з білої муки і кондитерські вироби)", - розповідає вона.
Дієта Маггі - основні нюанси
У цієї дієти є свої принципи. Мінімум на чотири тижні з раціону варто виключити каші, а також вуглеводні продукти типу картоплі, макаронів і хлібобулочних виробів.
Перші два тижні робиться акцент на м'ясо (крім баранини) і яйця (їх необхідно з'їдати 26-28 штук у тиждень, тобто по 3-4 в день).
Наприклад, на сніданок - яйця, на обід - фрукт (можна навіть банани і виноград), на вечерю - м'ясо (час прийому яєць, м'яса і фруктів - неважливий).
На третьому тижні яєць у раціоні немає, акцент робиться на один продукт у день: тільки м'ясо (один день у тиждень), фрукти (чотири дні на тиждень) і овочі (два дні на тиждень).
На четвертій - багато м'яса і сиру (яєць також немає), і трохи овочів. Дієту можна повторювати кожні 3-4 місяці.
Як раніше повідомляв "Обозреватель", дослідники з канадського університету Макмастера в Канаді вважають, що якщо з'їдати чотири порції певних фруктів і овочів у день, то можна значно знизити ризик передчасної смерті.