Побільше кислого? Супрун розгромила популярну дієту

105,1 т.
Побільше кислого? Супрун розгромила популярну дієту

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розкритикувала популярну дієту, харчування в якій визначається рівнем кислотності організму та впливом на цей показник конкретного продукту.

"Йдеться про дієту, яка передбачає відмову від продуктів, які "закисляють" наш організм. Вони начебто викликають зниження показника pH (водневого показника), у результаті чого виникає шкідливе кисле середовище. Це, на думку адептів теорії закислення, сприяє набору зайвої ваги, шкодить кісткам і негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту", — написала на своїй сторінці у Facebook чиновниця.

Відео дня

Супрун уточнила, що прихильники подібного типу харчування намагаються уникати "кислих" продуктів: м'яса, яєць, пшениці та інших зернових, цукру, "молочки", кофеїну, алкоголю. Замість цього вони вибирають "лужні", тобто ті, які нібито знижують рівень кислотності організму.

Ілюстрація

"Прихильники теорії закислення вважають, що можна виміряти показник кислотності всього організму, вимірявши показник pH сечі. І в разі, якщо він підвищений, звинувачують згадані вище продукти і радять від них відмовлятися", — продовжила в.о. міністра.

Вона підкреслила, що цей показник передає концентрацію іонів водню, тобто протонів у певному розчині, тому свідчить про показник pH води, крові або слини, але не всього організму. Єдиного показника кислотності організму взагалі не існує.

Крім того, кислотність крові є одним із найбільш стабільних показників — він дорівнює від 7.35 до 7.45. Постійну кислотність крові підтримує ряд систем: нирки, легені, біохімічні буферні системи крові.

Ілюстрація

Супрун розповіла, що навіть хронічні хвороби не впливають на кислотність крові. Цей показник може трохи змінюватися тільки в разі патологічних станів, але в жодному разі не через харчування.

"Середовище шлунку завжди буде кислим, в дванадцятипалій кишці — лужним. Це не залежить від певних продуктів", — написала вона.

"Як і в будь-якій дієті, тут є свої живучі міфи. Один із них — закислення організму шкідливе для нас, тому що викликає остеопороз. Нібито для нейтралізації надлишків кислоти організм отримує кальцій із кісток. Ряд досліджень не підтвердили зв'язку з цим, а ефективність лужної дієти для здоров'я кісток не доведена", — додала вона.

Чиновниця також звернула увагу на те, що лужні продукти не можуть запобігти раку, як вважають деякі псевдоексперти. Загалом наукових доказів ефективності цієї дієти немає.

"Втім, ефект зниження ваги все-таки є. Перш за все це відбувається через відмову від процесованих продуктів і алкоголю. Натомість прихильники цієї дієти вживають багато овочів і фруктів. Далеко не всі вони лужні, і їх користь скоріше не в кислотності, а у вітамінах, поліфенолах і клітковині", — написала міністр у пості.

"Пам'ятайте, те, що ми їмо — важливо. Але кислотність — не той показник, на який варто звертати увагу", — підсумувала вона.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Супрун виступила за легалізацію марихуани в медичних цілях, через що піднявся шум у мережі.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті призначені для загального інформаційного використання і не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти "MedOboz", гарантують, що весь контент який ми розміщуємо, публікується і відповідає найвищим медичним стандартам.Наша мета в максимально якісному інформуванні пацієнтів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань для їх своєчасного звернення на очну консультацію до лікаря.

Популярні лікарі

Ліки