Рятує від небезпечних хвороб: лікарка розповіла, чому важлива клітковина

Рятує від небезпечних хвороб: лікарка розповіла, чому важлива клітковина

Про те, що у щоденному раціоні має бути присутньою достатня кількість клітковини, знають навіть діти. Але на питання, для чого саме вона потрібна, мало хто зможе відповісти достовірно.

Але ж від наявності цих самих харчових волокон залежить робота багатьох органів і систем, більше того, вона запобігає розвитку таких небезпечних захворювань, як цукровий діабет 2 типу, рак та інших.

Клітковина потрібна організму щодня

"Модний термін "харчові волокна" дійшов до українців з англомовної літератури про здорове харчування відносно нещодавно. Зараз він здебільшого асоціюється з різноманіттям салатів, броколі, брюссельською капустою, цукіні, сочевицею та цільнозерновим хлібом (не плутати з "твердими сортами пшениці"!). Ну і вівсяними пластівцями на сніданок – з додаванням якщо не ожини, то шматочків яблук і насіння. Але запевняю вас, що харчові волокна – це не тільки про моду, а й про здоров'я", – написала у себе у Facebook професорка, кардіологиня Катерина Амосова.

Відео дня

Вона пояснила, що клітковина – це складні вуглеводи (целюлоза, декстрини, інулін, пектини тощо), які не містять крохмалю і практично не перетравлюються при проходженні кишечником.

"Харчові волокна діляться на розчинні у воді і нерозчинні. Перші містяться у м'якоті фруктів, другі – в їхній шкірці (тому вона не менш корисна!), а також овочах", – зазначила експертка, додавши, що нерозчинні волокна вважають особливо корисними, і найбагатші ними оболонки зернових, бобових і насіння.

За її словами, у процесі проходження кишечником харчові волокна:

– ферментуються бактеріями, сприяючи розмноженню корисних видів мікрофлори;

– зменшують всмоктування цукру і "піки" підвищення рівня глюкози у крові після їжі;

– зменшують всмоктування холестерину і жовчних кислот, збільшуючи їхнє виділення і використання "додаткового" холестерину на синтез жовчних кислот;

– сорбують воду і токсичні продукти обміну речовин;

– прискорюють моторику кишечника.

В результаті вживання достатньої кількості клітковини має низку клінічно значущих корисних ефектів для здоров'я:

– підвищується чутливість м'язів, жирової та інших тканин до глюкози, що запобігає розвитку цукрового діабету 2-го типу;

– зменшується рівень "шкідливого" холестерину на 3-12%, що перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань;

– знижується ризик захворювань кишечника: колоректального раку, дивертикуліта, геморою, запорів.

"Мінімальна щоденна потреба у харчових волокнах для людей до 50 років становить 38 г для чоловіків і 25 г для жінок, а у старшому віці – відповідно, 30 і 21 г", – уточнила лікар, додавши до посту таблицю, в якій зазначено приблизний вміст волокон у різних продуктах.

Кількість клітковини у різних продуктах

Раніше OBOZREVATEL розповідав, чому вранці не можна їсти банани.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки