Як їсти і не товстіти: вчені назвали ідеальну дієту
Середземноморська дієта допоможе людям зберігати нормальну вагу, практично не обмежуючи себе в кількості їжі. До такого висновку дійшли американські дослідники, провівши випробування на мавпах.
Макаки-крабоїди всеїдні, і тому стали ідеальними піддослідними тваринами для дослідження, проведеного Школою медицини Уейк Форест у США, пише Inopressa з посиланням на австрійське видання Kurier.
"18 мавп годували середземноморською їжею з великою кількістю фруктів, овочів, оливкової олії, подрібнених горіхів, а також невеликою кількістю риби і нежирних молочних продуктів. Решта 18 тварин отримували "західне харчування" з білком, жирами (в основному ненасиченими жирними кислотами) з продуктів переважно тваринного походження. Кількість жирів, білків і вуглеводів на порцію було аналогічним. Обидві групи могли їсти стільки їжі, скільки захочуть", – йдеться в статті.
Читайте: Як в Україні харчуватися корисно і недорого: поради дієтолога
"Через 38 місяців вчені дійшли до результату: мавпи, що харчувалися середземноморською їжею, в довгостроковій перспективі споживали менше калорій, були більш худими і мали більш низькі показники ліпідів у крові. Тварини з іншої групи, навпаки, набирали зайву вагу, у них розвивалася інсулінова резистентність (переддіабет) і збільшувалася маса жиру в печінці".
Для вчених такі результати дослідження стали доказом того, що середземноморське харчування може захистити від переїдання, зайвої ваги і діабету. "На думку вчених, менше споживання калорій, ймовірно, також пов'язане з більш високим вмістом клітковини, завдяки якій довше зберігається почуття ситості. Швидкі вуглеводи, навпаки, переробляються швидше, і голод повертається раніше", – пояснює видання.
"Існує гіпотеза, що організм здатен розпізнавати цінні поживні речовини", – каже експерт з обміну речовин з Медичного університету Граца Херманн Топлак. Таким чином, починаючи з певної кількості спожитих поживних речовин, потреба в них може знижуватися, а харчова поведінка легше піддаватися контролю. "Я бачу це і по своїх пацієнтах. Ті, кому вдається харчуватися більш повноцінно, їдять, як правило, менше – якщо роблять це усвідомлено", – говорить експерт.
"Звичайно, підкреслюють експерти, результати досліджень, проведених на тваринах, не так просто перенести на людей. "Ці мавпи не відчували стресу – всі знають, що свідоме ставлення до здорової їжі проявляється краще, коли не відчуваєш стресу", – зазначає Топлак.
Читайте: Як худнути, не рахуючи калорій: дієтолог назвала найкращий спосіб
"Це показало і одне австралійське дослідження на мишах, – вказує Kurier. – Під впливом стресу їх організм більш інтенсивно виробляв молекулу, яка збуджує апетит. Хронічний стрес і багате жирами харчування призводили до того, що організм додатково стимулював вироблення цієї молекули – так як "гальмівний механізм" у мозку більше не функціонував. "Це замкнене коло", – говорив керівник дослідження Херберт Херцог".
Як повідомляв OBOZREVATEL:
Біолог і науковий блогер Дарина Прокопик відповіла на одне з ключових питань здорового харчування - чи потрібно їсти після шостої години вечора.
Дієтолог Галина Незговорова порадила людям, які піклуються про своє здоров'я, приймати їжу не менше п'яти разів на день.
Також Галина Незговорова назвала безпечну для здоров'я дозу алкоголю.