Секс після 50 дуже важливий: довів європейський суд

45,8 т.
Секс після 50 дуже важливий: довів європейський суд

Секс після 50 років є дуже важливою складовою здоров'я. 

Як повідомляє The New York Times, європейський суд із прав людини відхилив рішення португальських суддів, які ухвалили скоротити компенсацію за завданий жінці збиток, яка не могла займатися сексом після невдалої операції.

Операція відбулася в 1995 році, коли жінка перебувала у віці 50-ти років. У тому віці, в якому секс, на думку португальських суддів, "не настільки важливий, як у молоді роки".

Марія Івон Карвальйо Пінто де Соуза Мораїс, якій зараз 72 роки, оскаржила рішення португальського суду в європейському суді з прав людини і виграла його. 

Відео дня

Відповідно до думки суддів, які прийняли рішення на користь жінки, мова йде не про вік або секс як такий, а про припущення, що сексуальність не така важлива для 50-річної жінки та матері двох дітей, як для когось більш молодого. 

Мораїс потрапила в жахливу ситуацію, коли в 1993 році їй поставили діагноз болючої вагінальної хвороби, відомої як Бартолініт. Вона пройшла операцію в травні 1995 року, в той місяць, коли їй виповнилося 50 років.

Операція залишила Мораїс із сильним болем, депресією та нетриманням. Їй було важко сидіти і ходити. У неї більше не було сексу. Вона перестала відвідувати родичів і друзів, відправлялася на пляж і в театр, і весь час думала про самогубство.  

Вона подала в суд, а в жовтні 2013 року суд постановив лікарні виплатити їй 80 000 тис. євро як компенсацію за її фізичні та психологічні страждання і близько 16 тис. євро для доглядальниці, котра допомагала їй у повсякденних справах.

У жовтні 2014 року Вищий адміністративний суд Португалії скоротив компенсацію на третину. 

Одна з суддів Європейського суду, українка Ганна Юдківська, яка підтримала жінку, назвала португальське рішення "принизливим і зухвалим вторгненням в найбільш інтимну сферу приватного життя заявника" і відображенням патріархального припущення про те, що сексуальне життя в першу чергу пов'язане з продовженням роду".

Як відомо, під час статевого акту в людському організмі відбувається виділення гормону ендорфіну. Цей гормон сприятливо впливає на настрій людини і в цілому на його сприйняття світу. Секс, як у молодому, так і більш пізньому віці, дозволяє усунути безсоння, всілякі болі, уповільнити процеси старіння і просто поліпшити настрій.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", ліки від високого тиску можуть стати причиною виникнення різноманітних побічних ефектів і привести до імпотенції. 

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки