Вчені повідомили, коли буде готовий революційний препарат для боротьби з ВІЛ

40,0 т.
ВІЛ

Вже до 2017 року компанія CytoDyn закінчить випробування інноваційного препарату PRO 140 для лікування ВІЛ-інфекції.

Про це повідомляє СПІД.ЦЕНТР.

Вже на даному етапі препарат прекрасно показав себе і може стати новим методом для успішної боротьби з ВІЛ навіть для пацієнтів з резистентністю і неконтрольованим перебігом захворювання.

Монотерапія препаратом PRO 140 показала "повне придушення вірусного навантаження" тривалістю більше одного року, досягаючи у деяких пацієнтів 17 місяців. У дослідження I фази були включені 23 пацієнти.

Відео дня

Читайте: ВІЛ-інфікований Чарлі Шин шокував закривавленим обличчям: фотофакт

"Компанія вважає, що, на відміну від широко використовуваної комбінованої високоактивної антиретровірусної терапії (ВАРТ), повне придушення вірусного навантаження за допомогою одного препарату PRO 140, безпечного і ефективного антитіла, може стати важливим методом лікування ВІЛ-інфекції. Компанія планує представити на розгляд Управління з контролю якості продуктів харчування і лікарських препаратів США (FDA) протокол другого дослідження III фази із вивчення монотерапії PRO 140. Наразі CytoDyn проводить базове клінічне дослідження III фази, де PRO 140 використовується як препарат допоміжної терапії, комерційна реалізація якого намічена на 2017 рік", - йдеться у повідомленні.

Як діє препарат

Препарат PRO 140 блокує корецептор ВІЛ CCR5 на T-лімфоцитах, тим самим запобігає проникненню вірусу в клітину. На підставі зібраних до теперішнього часу відомостей компанія CytoDyn стверджує, що PRO 140 не робить несприятливого впливу на опосередковані CCR5 функції імунної системи.

"Результати недавно проведеного клінічного дослідження IIb фази продемонстрували, що PRO 140 може перешкоджати формуванню стійкості вірусу у пацієнтів, які тимчасово припинили прийом традиційної лікарської терапії на кілька тижнів", - повідомили у CytoDyn.

В одному із досліджень пацієнтів зі стабільним перебігом захворювання переводили з щоденного застосування АРВ (антиретровірусних) препаратів на монотерапії PRO 140 тривалістю до 12 тижнів.

Читайте: ВІЛ-інфікований Чарлі Шин знявся у рекламі презервативів

"У цілому три клінічних дослідження підтвердили концепцію про те, що монотерапія PRO 140 може знижувати вірусне навантаження у пацієнтів з ВІЛ-1, які раніше лікувались. Якщо вірусне навантаження не виявляється, щотижневе введення PRO 140 дозволяє зберігати низьке вірусне навантаження приблизно у 50% пацієнтів протягом тривалого часу (згідно з поточними даними - понад один рік)", - повідомили у компанії.

З огляду на попередні результати, компанія вважає, що даний варіант терапії є рішенням медичної потреби у препаратах для лікування пацієнтів, інфікованих ВІЛ-1 з неконтрольованим вірусним навантаженням, незалежно від традиційної АРВ-терапії. Хворі, у яких подальше продовження АРВ-терапії неефективне, можуть отримати користь від лікування препаратом PRO 140.

За словами президента компанії CytoDyn доктора Надіра Пурассана, PRO 140 може знижувати вірусне навантаження на величину 1,6 log за три тижні. Після того як вірусне навантаження не можна буде виявити, PRO 140 може підтримувати супрессію вірусу, про що свідчать результати цього дослідження.

Читайте: Дешевше нікуди: школярі створили ліки проти ВІЛ вартістю $2

Водночас у компанії CytoDyn уточнили, що фактичні результати можуть істотно відрізнятися від наведених заяв на фоні різних факторів.

Кому допоміг препарат PRO 140

У випробуваннях PRO 140 взяв участь актор Чарлі Шин, якому був поставлений невтішний діагноз. Днями він зізнався Daily Mail, що ВІЛ був повністю придушений за рахунок ін'єкцій інноваційного препарату.

Традиційна антиретровірусна терапія вимагає від ВІЛ-інфікованих пацієнтів кожен день приймати безліч пігулок. Шину робили уколи раз на тиждень з початку 2016 року. При цьому, за словами актора, вони не мали ніяких побічних ефектів - лише деяку втому в день ін'єкції.

У кінці листопада медики повідомили акторові, що вірус в його організмі був повністю пригнічений.

Шин оптимістично оцінив дію препарату PRO-140.

Як повідомляв "Обозреватель", Чарлі Шин в інтерв'ю Метту Лауеру на телеканалі Today зробив офіційну заяву про свій ВІЛ-позитивний статус у листопаді 2015 року.

Нагадаємо, раніше вчені неодноразово робили спроби створити препарат для лікування ВІЛ. Так на початку 2016 німецьким вченим вдалося витягти вірус ВІЛ з живих клітин імунної системи людини. Фахівці створили особливий противірусний засіб, який повністю позбавляє клітини організму від більшості штамів і підвидів вірусу.

У вересні вчені зі Швейцарії зробили важливі відкриття у вивченні чинників, які впливають на продукцію антитіл широкого спектру дії.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки