У США вчені знайшли ефективні ліки від свинячого грипу

19,4 т.
У США вчені знайшли ефективні ліки від свинячого грипу

Американські вчені визначили, що жіночий гормон естроген ефективно бореться проти грипу серотипу А, куди входить пташиний (H5N1) і свинячий (H1N1). Дослідники вважають, що цей ефект пов'язаний з тим, що естрогени знижують здатність вірусів розмножуватися усередині клітин організму.

Однак цілющу дію гормону виявили лише у випробовуваних-жінок. Так, вчені зібрали зразки клітин слизової носової порожнини у 10 чоловіків і 42 жінок у віці від 18 до 45 років і культивували їх у присутності естрогену (ендогенного 17β-естрадіолу, Е2), або в присутності селективного модулятора естрогенних рецепторів, який активує їх, пише Naked Science.

Одні клітинні культури заражали звичайним вірусом грипу серотипу А після дії препарату, інші - до. В результаті було показано, що після зараження вірусом ні той, ні інший препарат особливого ефекту не дає. Зате якщо Е2 або модулятор були отримані хоча б за 24 години до зараження, клітини демонстрували підвищену стійкість до грипу. Крім того, в клітинах, отриманих у добровольців-жінок, кількість вірусних частинок виявилася набагато менше, ніж в "чоловічих" клітинах.

Відео дня

Читайте: Названі 10 найкорисніших продуктів при грипі

Вчені припускають, що обидва препарати можуть впливати на β-рецептори естрогену в "жіночих" клітинах, запускаючи імунну відповідь. Однак довести це, як і розібратися в деталях противірусної дії гормонів, ще тільки належить в нових дослідженнях.

Як повідомляв "Обозреватель", в Україні 25 людей померли від свинячого грипу.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки