Міфи про гігієну: медики пояснили, чим небезпечний частий душ

28,4 т.
душ, ванна

Дерматологи стверджують, що частий душ, ванна та мильні засоби значно шкодять організму і можуть провокувати серйозні проблеми зі шкірою. Медики розвіюють найпопулярніші міфи про гігієну.

Про це повідомляє видання Head Insider.

Перше упередження стосується чистоти обличчя. Для догляду за ним у душі і ванні багато хто використовує спеціальні засоби з антибактеріальним ефектом. Вважається, що так шкіра надійно захищена від прищів і висипань. Насправді було встановлено, що регулярне вживання таких сильних препаратів корисним не буває - вони сушать шкіру, при цьому чистота обличчя зберігається не довше ніж 20 хвилин. І досить лише пари раз торкнутися чола і щік, щоб патогенні мікроби повернулися, та ще й в посиленому складі.

Відео дня

Губка в душі і ванній зазвичай використовують для того, щоб прибрати частинки відмерлої шкіри з тіла. При цьому всі вони залишаються в порах губки, через тепле і вологе повітря ванної там відмінно розмножуються грибки і бактерії. А під час розтирання тіла все це розходиться по шкірі.

Читайте: Чутлива, "стресова" шкіра: що це таке

У разі якщо без губки ніяк не обійтися, то слід її міняти частіше - оптимальний варіант - раз на 2 місяці. Також фахівці радять її часто прати і зберігати в сухому і провітрюваному приміщенні.

Суперечки про те, якої саме водою треба митися, не вщухають. Одні впевнені, що на користь йде гаряча, інші вважають, що холодна. По суті не мають рацію ні ті, ні ті. Вода повинна бути теплою - тільки тоді тіло буде сприймати її досить комфортно. Не варто, наприклад, у сезон відключення води в будинках приймати холодний душ. Судини непідготовленої людини просто не витримають, різко стискуватимуться, а в кров буде величезна кількість адреналіну. Внаслідок цього може розвинутися інсульт або інфаркт.

Особливу увагу варто приділяти температурі води під час миття голови. Традиційно багато змивають і шампунь із голови гарячою водою. Так робити категорично не можна, тому що висока температура активує сальні залози, і шевелюра швидше забруднюється знову. Для волосся слід використовувати воду кімнатної температури, тобто по відчуттях злегка прохолодну.

Як повідомляв "Обозреватель", вчений розповів, як частий душ шкодить людському організму.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки