Вчені назвали небезпечні домашні речі, що викликають рак

78,7 т.
Вчені назвали небезпечні домашні речі, що викликають рак

Британські вчені визначили, що аромасвічки й освіжувачі повітря виділяють токсичні речовини, вдихання яких пов'язують із розвитком раку горла і носоглотки.

Дослідження показали, що при контакті з повітрям речовина лімонен, яке використовується для надання запаху цитрусових аромасвічці й освіжувачу повітря, перетворюється в токсичний формальдегід. Речовина подразнює слизові оболонки, може викликати кашель, свербіж очей, ангіну, кровотечу з носа і сприяє розвитку раку, - передає "Вокруг света".

"У звичайному стані лімонен безпечний і використовується як добавка для надання лимонного смаку і запаху харчовим продуктам і побутовій хімії. При горінні і розпиленні він вступає в реакцію з озоном, що містяться в повітрі, і перетворюється на небезпечний формальдегід", - зазначили вчені.

Відео дня

Читайте: Медики знайшли "еліксир молодості", який лікує рак і діабет

Крім того, в аромасвічці концентрація лімонену в 100 разів вища, ніж вважалося раніше. А оскільки в сучасних будівлях рідше відчиняють вікна, надаючи перевагу кондиціонерам, шкідливі речовини містяться в повітрі у великих концентраціях.

Зменшити небезпечний вплив найпростіше за допомогою провітрювання. Також фільтрувати повітря допомагають кімнатні рослини, такі як герань, папороть, плющ, лаванда.

Читайте: Медики назвали небезпечний овоч для здоров'я вагітних

Як повідомляв "Обозреватель", японські вчені навчилися визначати рак по повітрю.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки