Платна медицина обійдеться українцям дешевше, ніж "безкоштовна" - експерт

19,2 т.
Платна медицина обійдеться українцям дешевше, ніж 'безкоштовна' - експерт

Введення платної медицини в Україні буде чесним ставленням держави до своїх громадян, адже приблизний обсяг виплат, який українці за рік неофіційно платять медикам, досягає 50 мільярдів гривень, а якість послуг при "сірій" оплаті їм ніхто не гарантує.

Про це в прямому ефірі "Обозревателя" заявив глава правління благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитро Шерембей.

"50 мільярдів гривень - це та сума, яку держава витрачає на всю охорону здоров'я на території України. Ми виступаємо за чесне ставлення. Якщо у держави є такий обсяг ресурсів, вона повинна точно гарантувати певний обсяг якісних послуг, і точно заявити про те, які послуги вона не зможе оплатити. Тому що, за фактом, у нас виходить так, що держава каже, що у нас безкоштовна медицина, а людям доводиться все оплачувати в лікарні. Щоб завести картку, вони платять, щоб лягти в цю лікарню, вони платять, і їм ще кажуть: "Як, ви їжу з собою не принесли?!" Цей весь бедлам потрібно скасувати", - заявив Шерембей.

Відео дня

Читайте: Яка медицина чекає на українців: 8 головних цитат з інтерв'ю голови МОЗ

Він додав, що, як тільки ми перейдемо до чесних відносин між державою і пацієнтом, пацієнтом і лікарнею, ситуація у сфері охорони здоров'я в Україні почне поліпшуватися.

"Ми виступаємо за медицину, в якій можна отримати прогнозований результат здоров'я. Щоб держава тарифікувала послуги в Україні для всіх абсолютно, щоб держава сама розуміла, яку кількість грошей потрібно закладати, що вона оплачує, і якої якості будуть ці послуги. Ми виступаємо, щоб такі інструменти, як страхова медицина, почали працювати в Україні, і щоб сама держава, вже не за додаткові податки, а за існуючі, застрахувала такі категорії населення, як пенсіонери, інваліди та діти; щоб для роботодавця були створені такі умови, коли йому вигідно страхувати своїх працівників", - зазначив Дмитро Шерембей.

За його словами, такі кроки держави знімуть навантаження на бюджет і підвищать якість самої медицини.

Як повідомляв "Обозреватель", у країнці лікують медикаментами, які світ давно списав.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки