Поширену смертельну хворобу можна перемогти їжею: вчені зробили феноменальне відкриття
Гормон ситості, який називають холецистокинином, сприяє зменшенню ризику розвитку хвороби Альцгеймера - важкої форми деменції, що не піддається лікуванню і приводить до смерті.
Це з'ясували вчені Університету штату Айова, повідомляється в прес-релізі на EurekAlert!.
Дослідники проаналізували дані, отримані при обстеженні 287 людей у рамках проекту Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI). Холецистокінін був виявлений у тонкому кишечнику, де гормон сприяє поглинанню жирів і білків, і гіпокампі - області мозку, яка бере участь у формуванні емоцій і процесі переходу короткочасної пам'яті в довготривалу.
Читайте: Усе набрякає і неможливо лягти: українця під час операції заразили смертельно небезпечною хворобою
Виявилося, що у тих, у кого рівень гормону був вищим, ризик розвитку помірного когнітивного порушення - стану, який іде перед хворобою Альцгеймера, - знижується на 65 відсотків. При збільшенні вмісту потенційно токсичного для мозку тау-білка холецистокінін більше не впливав на порушення пам'яті.
Вчені планують вивчити, який саме раціон харчування сприяє підвищенню рівня гормону ситості в організмі людини. Це дозволить розробити методи лікування хвороби Альцгеймера або загальмувати її прогресування.
Читайте: Спорт і харчування — не головне: вчені розкрили секрет схуднення
Наразі цією формою деменції хворі більше 26 мільйонів осіб, і очікується, що до 2050 року їх кількість стане в чотири рази більшою. Поступово у пацієнтів відбувається втрата довготривалої пам'яті, виникають порушення мови і когнітивних функцій, зрештою хворі втрачають здатність доглядати за собою.
Як повідомляв OBOZREVATEL, Україна піддала Європу небезпеці спалаху смертельної інфекції.