Дитяча безпека в громадських місцях: психолог назвала основні помилки батьків

8,8 т.
Дитяча безпека в громадських місцях: психолог назвала основні помилки батьків

Навчити дитину безпеці самостійного пересування по місту - одна з основних задач виховання батьків. Однак часто, розповідаючи дитині про те, як правильно себе вести в небезпечних ситуаціях, вони припускаються помилок.

Дитячий психолог Анна Носач в інтерв'ю виданню "Фокус" назвала основні помилки батьків і розповіла про правила поведінки з незнайомцями.

"Одна з найпоширеніших помилок, яку допускають батьки, навчаючи дітей правилам безпеки, проста - розповідаючи про правила поведінки з незнайомцями, вони не уточнюють, а хто ж такий цей незнайомець. Або вчать: "Не підходь до підозрілої людини". Але хто цей "підозрілий чоловік"?" - каже Анна і на прикладі світлофора розповідає, як правильно пояснити дитині, хто ж такий цей "підозрілий чоловік".

Відео дня

Зелене світло на світлофорі означає, що можна йти. Тобто, люди з вашого зеленого кола - це найближчі, яким можна повністю довіряти.

Жовте світло означає приготуватися. У цьому колі знаходяться люди, яких ви знаєте, з якими спілкуються ваші батьки або ви. Це вчителі, сусіди, друзі сім'ї. Але те, що ми їх знаємо, не означає, що ми всюди можемо з ними піти. І, нарешті, червоне коло - всі інші.

"Поки батьки не говорять, хто конкретно входить у коло знайомих, поняття "незнайомець" залишається розпливчастим. Той сусід, з яким мої батьки кожен день вітаються, він знайомий чи ні? Хто за мною може прийти в школу, якщо у батьків форс-мажор ? Кому я можу відкривати двері? Хто моя перша контактна особа, якщо раптом з мамою і татом щось трапиться? На всі ці питання повинні бути дані чіткі відповіді", - пояснює психолог.

Крім того, вона зазначила, що часто батьки діють через страх, розмовляючи з ними на цю тему, але це теж неправильно.

"По-перше, страшилками можна залякати. А по-друге, працює це все ж з меншістю. Вчитися краще всього через гру", - розповідає вона.

Найважливіше, дитина повинна зрозуміти, що нічого не винна чужій людині. У неї повинна бути впевненість у своїх діях і розуміння самого алгоритму дій у разі небезпеки.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", кілька правил, як організувати безпечне для дитячих пустощів середовище.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки