"Заляпай гризло": батькам дали цінну пораду

14,4 т.
'Заляпай гризло': батькам дали цінну пораду

Відомий український журналіст і письменник Отар Довженко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook звернувся з емоційною промовою до всіх любителів давати іншим поради з виховання дітей.

"Є у мене одне правило, якого я намагаюся дотримуватися: якщо хочеш розповісти іншим людям, що їм робити з їхніми дітьми, заляпай гризло і не роби цього. Якщо вони не просять тебе про це, звичайно. Правило це з'явилося через те, що величезний потік агресивно претензійних порад-наїздів на тему виховання дітей мене страшенно дратує. Мені здається, що його головна мета - виховати в людях комплекс поганих батьків. Все це "поговоріть зі своїми дітьми", "витрачайте на своїх дітей більше часу", " любіть їх не так, а сяк"...", - пише Отар.

Відео дня

Журналіст розповів, що зараз читає книжку, де описуються правила життя народів, які до сих пір живуть згідно доісторичним звичаям і займаються полюванням-збиранням, зазначивши, що в ній багато цікавої інформації про виховання дітей.

"Маса тенденцій сучасного виховання (спільний сон, табу на фізичні покарання) походять саме зі світу мисливців-збирачів - вони це завжди практикували. Джаред Даймонд розповідає про те, що у багатьох жителів Нової Гвінеї є шрами від опіків: виявляється, діти часто грають біля відкритого вогню, і батьки не заважають їм зробити свою помилку і з'ясувати, обпікшись, що пхати руку у вогонь не можна. Це споконвічно властива їм штука - ставлення до дитини як до повноцінної особистості, яка має право зробити всі свої помилки. Хоча інші сучасні первісні люди примотують дитину до дошки і носять перші три роки життя, знаючи, що, якщо вона поповзе в джунглі, їй кінець", - каже журналіст про книгу.

У своєму емоційному пості Отар нагадує, як важливо пам'ятати про те, що всі люди різні, і батьки не можуть передбачити, як обернеться та чи інша ситуація, і чи правильною була їх реакція.

"Я знаю дорослих, які вважають себе травмованими тим, що їхні батьки були надто хорошими. У багатьох підлітків є період, коли їх вивертає від батьків, якими б чудовими вони не були, і дитина буде робити все навпаки. І правильних способів поведінки батьків в цієї ситуації немає.

Психологів б я тут ще послухав, особливо деяких, що не починають з "якщо з вашою дитиною щось не так, то винні завжди ви". А ось тих, які читають іншим нотації про виховання дітей, раджу зайнятися своїми. Або виробництвом своїх, якщо ще не придбали"- підвів підсумок Довженко.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", вчені з'ясували, що дитячий садок негативно впливає на психіку дитини.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки