Як привчити дитину допомагати: експерти поділилися лайфхаками

10,9 т.
Як привчити дитину допомагати: експерти поділилися лайфхаками

Навчити дитину акуратності й охайності можна тільки на власному прикладі.

Про це розповіли психологи, яких цитує видання "Коментарі".

За їхніми словами, як би банально не звучало, але навчити дитину акуратності й охайності можна тільки на власному прикладі. Так що, якщо хочете отримати в особі дочки або сина прекрасного помічника по господарству, ви повинні показати дитині, що домашні справи - це не важка і неприємна повинність, а необхідність для утримання вашого житла в чистоті й затишку.

Відео дня

Важливим моментом є те, що для плідної і якісної роботи по дому дитину потрібно зацікавити. Запропонуйте йому виконати ту роботу, яку він ніколи раніше не виконував (нарізати салат, красиво розставити на полиці мамину колекцію порцелянових фігурок та інше). Так дитина зрозуміє, що батьки їй довіряють, і буде прагнути примножити цю довіру.

Важливим буде відзначити і те, що правильна мотивація людини (а особливо дитини) збільшує працездатність у кілька разів. Платити дитині гроші за виконання домашніх обов'язків - поганий варіант. Набагато цікавіше разом із сім'єю виконати домашні справи і відправитися в гості, або поїхати на каток або в кіно.

При привчанні дитини до систематичного виконання своїх обов'язків по дому важливо не забувати про правило "Кнута і пряника": якщо дитина ігнорує прохання батьків про допомогу по господарству, то покарання має піти негайно. Фізично карати дитину категорично не рекомендується, тому схема "Не вимив підлогу - не пішов гуляти" або "Не склав речі в шафу - ніякого комп'ютера" цілком допустима і досить ефективна.

У вихованні дітей головне дотримуватися правила золотої середини, і тоді батьки із задоволенням будуть відзначати, що виховали акуратну, виконавчу, чуйну і добру дитину.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", недавнє дослідження з'ясувало взаємозв'язок реакції на сміх і ризику психопатії. Психопатології - це розлад дорослої особистості. Але відомо також, що є діти, які мають більш високий ризик розвитку захворювання.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки