Учені розповіли, що станеться, якщо 10 хвилин дивитися в очі іншій людині

47,1 т.
Учені розповіли, що станеться, якщо 10 хвилин дивитися в очі іншій людині

Дивитися в очі іншій людині протягом 10 хвилин може бути небезпечним для психіки і навіть викликати галюцинації. До такої думки після проведення дослідження прийшли італійські вчені.

Вельми дивні речі, пише Дійсно дивні.

Читайте: Топ-7 найкращих продуктів для захисту очей

У ході експерименту експерти розбили на пари 20 здорових молодих дорослих добровольців і, посадивши в тьмяно освітленій кімнаті (яку дослідники вибрали тому, що освітлення підсилює риси обличчя), попросили їх дивитися в очі один одного. В якості контрольного експерименту, 20 інших учасників попросили посидіти в тій же кімнаті і дивитися на чорну стіну протягом 10 хвилин. Жодному з учасників не сказали про мету експерименту, повідомляє Huffington Post.

Відео дня

Потім учасники заповнили анкети про свої відчуття. Самозвіти показали, що люди, що дивилися один одному в очі, з високою ймовірністю відчували симптоми дисоціації, в тому числі втрату зв'язку з реальністю і почуття часу, зміни в сприйнятті звуку і кольору.

Більш того, 90% учасників повідомили про галюцинації під час експерименту. Вони повідомили, що бачили спотворення на обличчі людини, іноді воно перетворювалося на монстра або тварину, в їх власне обличчя або в обличчя друга або родича. Люди, як правило, відчували від двох до чотирьох галюцинацій протягом 10-хвилинного періоду.

Читайте: Вчені виявили ген, який відповідає за шизофренію

Люди, які дивилися на стіну, також зазнали деякі симптоми дисоціації, але не мали ніяких галюцинацій.

Отримані дані відповідають попередніми дослідженнями, які показали, що, коли люди дивляться на один об'єкт протягом тривалого періоду часу (наприклад, точку на стіні), вони, як правило, відчувають почуття нереальності.

Доктор Джованні Капуто, провідний автор дослідження, не впевнений у причині, яка викликає ці галюцинації, але у нього є кілька теорій.

Висока ймовірність, що причина відноситься до сенсорної депривації. Галюцинації можуть відбуватися, "коли мозок повертається назад в реальність після відходу в себе, і свідомість проектує підсвідомі думки на обличчя іншої людини", - пояснюється в прес-релізі дослідження.

Читайте: ВООЗ назвала 7 ситуацій, після яких людина може збожеволіти

Стенфордський психолог доктор Девід Шпігель, не брав участь в новому дослідженні, але вивчив дісоціативні розлади, не здивувався галюцинацій і симптомам, про які повідомляли учасники дослідження. "Коли ми дивимося кому-небудь в очі, то абстрагуємося від решти оточення", - пояснив він.

Висновки, які будуть опубліковані в журналі Psychiatry Research, можуть мати важливі застосування для пацієнтів, які страждають від галюцинацій, пов'язаних з психічними захворюваннями, такими, як шизофренія.

Доктор Капуто пояснив, що галюцинації, які з'являються під час погляду "очі в очі" виводять у свідомість деякі підсвідомі переконань або "не-інтегровані" частини самосвідомості.

"Відщеплення частини самосвідомості, які, як правило, проектуються в маренні, можуть бути інтегровані в свідомість. Така інтеграція може бути корисною на ранніх стадіях шизофренії, оскільки людина може уникнути порочного кола прийняття в свою "реальність" об'єктів, що є проекцією несвідомого", - додав Капуто.

Раніше "Обозреватель" писав, про способи зняття стресу, рекомендовані психологами.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки