Менше їжте: доведено, що ожиріння передається у спадок

7,0 т.
Менше їжте: доведено, що ожиріння передається у спадок

Датські вчені довели, що надмірна вага чоловіків негативно впливає на їх сперму. І люди, які страждають від зайвої ваги, можуть передати схильність до ожиріння своїм дітям.

Вчені порівняли сперму 13 худорлявих і 10 в міру вгодованих чоловіків і виявили серйозні відмінності на рівні епігенетики - "міток" на ДНК, що впливають на активність окремих генів. "Посунули" близько дев'яти тисяч генів, у тому числі FTO - єдиний ген, який учені однозначно пов'язали з ожирінням, передає Стрічка.

Але такі епігенетичні зміни, втім, не є невідворотними. Вчені запропонували огрядним учасникам експерименту безкоштовно схуднути, пройшовши операцію з шунтування шлунка. Через кілька тижнів метильні "мітки" в спермі помінялися у 1500 генів, через рік - у чотирьох тисяч.

Відео дня

Читайте: Хворі, дізнайтеся: вчені визначили, яким лікарям не можна довіряти

Профіль міток у схудлих товстунів при цьому не став повторювати такий у споконвічно струнких чоловіків: швидше за все, операція запустила нові епігенетичні зміни, які перебили вплив тих, що пов'язані з повнотою.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що американські психологи назвали головний фактор схуднення.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки