Вчені знайшли ймовірне лікування "хвороби Стівена Хокінга"

9,5 т.
Вчені знайшли ймовірне лікування 'хвороби Стівена Хокінга'

Американські нейрофізіологи наблизилися до створення ліків від хвороби Стівена Хокінга - бічного аміотрофічного склерозу. Вчені розкрили механізм накопичення білків у нейронах, чия загибель викликає повний параліч тіла, а іноді смерть людини.

Вчені з університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл знайшли один із потенційних механізмів розвитку цієї хвороби, спостерігаючи за тим, які зміни відбувалися в нервових клітинах людей, що володіли незвичайною мутацією в гені SOD1, - передає РІА "Новини".

Спостерігаючи за життям окремих нейронів із мутацією в SOD1 у пробірці і використовуючи комп'ютерні моделі, Дохольян і його колеги з'ясували, що загибель нейронів відбувається тому, що молекули sod1 склеюються в так звані тримери - "ланцюжки" з трьох окремих ниток цього білка.

Відео дня

Читайте: Вчені знайшли простий спосіб, як визначити ризик ранньої смерті

Ці тримери, завдяки їхній особливій формі і габаритам, викликали в нервових клітинах цілий каскад змін, який у підсумку спричиняв смерть моторних нейронів - нервових клітин, які керують рухом всіх частин тіла. Подібні результати, як показали експерименти Дохольяна і його колег, відбувалися і тоді, коли вчені вводили тримери у здорові нервові клітини.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що лікарі заявили про появу нової невиліковної хвороби.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки