У Києві 83 людини отруїлися шаурмою: Супрун порадила, як не потрапити у пастку
В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, в чому полягає небезпека вуличних фаст-фудів і як уберегтися від отруєння.Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, прокоментувавши випадок із шаурмою в Києві, через яку в лікарнях опинилися 70 осіб.
"За останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 киян! І це тільки шаурмою, тільки в Києві. Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців", - написала Супрун.
Вона пояснила, що влітку через високі температури зростає ризик отруєння. А випадок із київською шаурмою це підтверджує. Супрун також нагадала, що вірогідною версією є сальмонела.
Читайте: "Підвищує ризик смертності немовляти": Супрун розвінчала міфи про грудне вигодовування
"Для поціновувачів вуличної їжі - це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту. Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені, в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м’ясо й різноманітні соуси на основі майонезу", - наголосила вона.
Супрун закликала українців уявити, який "рай" для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску при температурі близько 40 градусів або на стихійному ринку, коли м'ясо або риба лежить на дерев'яних розкладках, по яких годинами повзають мухи.
"Тому не нехтуйте наступними правилами: якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї! Лайфхак у магазині - класти ці продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими. Не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Також, якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати "на потім", - порадила Супрун.
Вона закликала громадян країни бути обережними і не дозволяти миттєвому задоволенню стати загрозою для здоров'я.
За даними ГУ Держслужби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів в Києві, кількість отруєних уже зросла до 83 осіб, 12 з яких - діти.
{"url":"https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2149955761955646","width":"500","height":"680"}Як повідомляв OBOZREVATEL, журналісти провели власну перевірку після масового отруєння шаурмою в Києві.
{"title":null,"id":"2547256"}