Питна вода в Україні небезпечна: що потрібно знати
Бутильована вода, яку п'ють українці, може бути небезпечною для здоров'я.
Як правильно вибирати воду, чому не треба пити з-під крана, які альтернативи є у води в пластиковій тарі - розповіла в ефірі ObozTV експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.
Сидоренко повідомила, що воду "в звичайній пластиковій тарі, до якої всі звикли", вона купує тільки коли немає іншого вибору.
"Доведено, що така тара не є хімічно інертною. Вона є умовно безпечною при недовгому зберіганні в ній води. У цій тарі є речовини фталати, які потім переходять у воду, якщо вона зберігається більше ніж три місяці, якщо потрапляє під сонячні промені", - розповіла експерт.
Читайте: Скільки потрібно пити води?
"Фталати - це канцерогени ... Фталати впливають на неконтрольоване ділення клітин, тобто онкозахворювання. Спочатку це не відчувається, але поступово з'являються запаморочення, проблеми з пам'яттю, нервові перезбудження, потім більш серйозні наслідки - алергії і порушення обміну речовин", - пояснила вона.
За словами експерта, використовувати таку тару повторно для зберігання води не треба в жодному разі. Краще підходять для води полікарбонатні бутлі великого обсягу. "Карбонова тара з синтетичних є кращою - відносно хімічно інертною, в ній можна зберігати. Але найкраще все-таки скло", - розповіла вона.
Термін придатності води залежить від тари. Але якщо у води термін зберігання рік - без консервантів вона не збережеться так довго.
"Ми проводили досвід, коли з джерела брали воду без додавання консервантів. Через місяць там почали розвиватися водорості. Тому якщо вода зберігається більше 1-3 місяців, то це наводить на думку про консерванти", - повідомила експерт.
Також Сидоренко порадила використовувати бюветну воду.
"Зараз у Києві ця вода досить якісна і безпечна. Усі бювети обслуговуються, треба дивитися, щоб біля них була інформація про стан води, перевірки, аналізи", - порадила експерт.
Фільтровану воду, яку продають на розлив, експерт також визнала якісною - "ви не отруїтися, не отримаєте кишкове захворювання".
Читайте: Бруд і хробаки: українців попередили про "сюрпризи" квасу з бочок
При цьому Сидоренко не рекомендувала пити воду з-під крана: "Зараз вода з-під крана в Києві вимагає додаткового очищення і фільтрації. Там є хлор, який давно не використовують в інших країнах. Водою з-під крана ви не отруїтися, але користі буде мало, оскільки хлор - досить канцерогенна речовина".
Як повідомляв ObozTV , раніше академік Владислав Гончарук розвіяв популярні міфи про питну воду.
Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щодня по буднях о 10:00 на ObozTV.