Вчені заявили про шкоду фруктів і овочів

Про користь ягід, фруктів і овочів говорять буквально всі - і лікар на прийомі, і тренер у спортзалі, і перукар у б'юті-салоні.
Однак нещодавно вчені в результаті досліджень прийшли до висновку, що не всі плоди однаково корисні, повідомляє Daily Mail. Фахівці склали список найбільш ризикових ягід, фруктів і овочів, і розповіли, кому і як вони можуть зашкодити.

- Авокадо
Цей багатий омега-3 жирними кислотами овоч не можна вживати тим, у кого відзначалася чутливість до латексу. Інакше наслідком може стати алергічна реакція.
Дослідження американських дієтологів показало, що алергія на авокадо проявилася у 21% пацієнтів, які страждають від алергії на латекс.
Вся справа в певних білках, що провокують агресивну реакцію організму. І вони містяться як у латексі, так і авокадо.
До речі, схожі речовини містяться також у ківі і бананах, тому з ними теж варто бути обережніше.

- Вишня
Сама по собі вишня не є небезпечною, а ось її кісточки, які багато хто ковтає, можуть привести до лихоманки, головного болю, зниження тиску і навіть призвести до смерті.
Справа в тому, що в вишневих кісточках міститься велика кількість амигдалина - однієї з форм ціаніду.
При цьому вміст отрути в деяких сортах такий, що всього дві кісточки можуть привести до летального випадку.

- Грейпфрут
Цей плід не підходить більшості пацієнтів, які приймають статини.
За словами британських вчених, грейпфрут змінює кількість ферментів печінки, що руйнують статини в організмі.
Отже, вживаючи цей плід, підвищується концентрація препарату. Тому не забудьте повідомити своєму лікарю, якщо любите грейпфрути.

- Банани
Уникайте бананів, якщо у вас коли-небудь були проблеми з нирками, оскільки вони містять велику кількість мінерального калію.
Нирки при нормальній функції регулюють його кількість в організмі. Але якщо є збої в їхній роботі, виникає зайве навантаження на орган і розвивається гіперкаліємія з супроводжуючою її нудотою, уповільненим пульсом і аритмією.

- Буряк
Цей коренеплід протипоказаний пацієнтам, у яких є або були камені в нирках.
Буряк містить оксалати - речовини, які уповільнюють засвоєння кальцію. У здорових людей ці речовини знищуються нирками, а при збоях у роботі нирок - накопичуються і стають причиною утворення каменів.

- Листові овочі
Шпинат, салат та інші зелені листові овочі не бажано вживати під час прийому антикоагулянтного препарату варфарину.
Ці ліки, як відомо, сприяють разрідженню крові і перешкоджають утворенню згустків. А зелені овочі, за рахунок вмісту великої кількості вітаміну К, сприяють підвищенню згортання крові.

- Капуста
Будь-яка капуста - небажаний продукт у раціоні при дисфункції щитовидної залози.
Так, у брокколі, цвітній або савойській капусті містяться речовини, що блокують вироблення одного з гормонів щитовидки - тироксину. Цей гормон сприяє засвоєнню йоду, а при його дефіциті розвивається і нестача йоду.
Це загрожує розвитком ожиріння, постійною слабкістю та іншими ознаками гормонального дисбалансу.

- Боби
Тирамін, що міститься в бобах, являє собою амінокислоту, яка допомагає регулювати кров'яний тиск.
Однак якщо ви приймаєте інгібітори моноаміноксидази, блокується виділення ферменту, який руйнує надлишок тираміну. А підвищення концентрації цієї речовини в організмі може привести до критичного підвищення артеріального тиску.

- Журавлина
Журавлина містить саліцилову кислоту, тому не бажана для тих, хто регулярно приймає препарати аспірину. Інакше концентрація речовини, що розріджує кров, може істотно зрости, і привести до порушення кровотоку.
Раніше "МедОбоз" повідомляв про продукти, які не можна їсти при діабеті.