Вчені заявили про шкоду фруктів і овочів

Про користь ягід, фруктів і овочів говорять буквально всі - і лікар на прийомі, і тренер у спортзалі, і перукар у б'юті-салоні.
Однак нещодавно вчені в результаті досліджень прийшли до висновку, що не всі плоди однаково корисні, повідомляє Daily Mail. Фахівці склали список найбільш ризикових ягід, фруктів і овочів, і розповіли, кому і як вони можуть зашкодити.
Авокадо
Цей багатий омега-3 жирними кислотами овоч не можна вживати тим, у кого відзначалася чутливість до латексу. Інакше наслідком може стати алергічна реакція.
Дослідження американських дієтологів показало, що алергія на авокадо проявилася у 21% пацієнтів, які страждають від алергії на латекс.
Читайте: Молочні продукти: друзі чи вороги?
Вся справа в певних білках, що провокують агресивну реакцію організму. І вони містяться як у латексі, так і авокадо.
До речі, схожі речовини містяться також у ківі і бананах, тому з ними теж варто бути обережніше.
Вишня
Сама по собі вишня не є небезпечною, а ось її кісточки, які багато хто ковтає, можуть привести до лихоманки, головного болю, зниження тиску і навіть призвести до смерті.
Справа в тому, що в вишневих кісточках міститься велика кількість амигдалина - однієї з форм ціаніду.
Читайте: Вчені назвали список продуктів для зниження тиску
При цьому вміст отрути в деяких сортах такий, що всього дві кісточки можуть привести до летального випадку.
Грейпфрут
Цей плід не підходить більшості пацієнтів, які приймають статини.
За словами британських вчених, грейпфрут змінює кількість ферментів печінки, що руйнують статини в організмі.
Отже, вживаючи цей плід, підвищується концентрація препарату. Тому не забудьте повідомити своєму лікарю, якщо любите грейпфрути.
Банани
Уникайте бананів, якщо у вас коли-небудь були проблеми з нирками, оскільки вони містять велику кількість мінерального калію.
Читайте: Вчені розповіли, який продукт захистить від раку
Нирки при нормальній функції регулюють його кількість в організмі. Але якщо є збої в їхній роботі, виникає зайве навантаження на орган і розвивається гіперкаліємія з супроводжуючою її нудотою, уповільненим пульсом і аритмією.
Буряк
Цей коренеплід протипоказаний пацієнтам, у яких є або були камені в нирках.
Буряк містить оксалати - речовини, які уповільнюють засвоєння кальцію. У здорових людей ці речовини знищуються нирками, а при збоях у роботі нирок - накопичуються і стають причиною утворення каменів.
Листові овочі
Шпинат, салат та інші зелені листові овочі не бажано вживати під час прийому антикоагулянтного препарату варфарину.
Ці ліки, як відомо, сприяють разрідженню крові і перешкоджають утворенню згустків. А зелені овочі, за рахунок вмісту великої кількості вітаміну К, сприяють підвищенню згортання крові.
Капуста
Будь-яка капуста - небажаний продукт у раціоні при дисфункції щитовидної залози.
Так, у брокколі, цвітній або савойській капусті містяться речовини, що блокують вироблення одного з гормонів щитовидки - тироксину. Цей гормон сприяє засвоєнню йоду, а при його дефіциті розвивається і нестача йоду.
Читайте: Названо 7 продуктів, відмова від яких вбереже від недоумства
Це загрожує розвитком ожиріння, постійною слабкістю та іншими ознаками гормонального дисбалансу.
Боби
Тирамін, що міститься в бобах, являє собою амінокислоту, яка допомагає регулювати кров'яний тиск.
Читайте: Рак зростає в сто разів швидше: вчені назвали небезпечні продукти
Однак якщо ви приймаєте інгібітори моноаміноксидази, блокується виділення ферменту, який руйнує надлишок тираміну. А підвищення концентрації цієї речовини в організмі може привести до критичного підвищення артеріального тиску.
Журавлина
Журавлина містить саліцилову кислоту, тому не бажана для тих, хто регулярно приймає препарати аспірину. Інакше концентрація речовини, що розріджує кров, може істотно зрости, і привести до порушення кровотоку.
Раніше "МедОбоз" повідомляв про продукти, які не можна їсти при діабеті.