Ця їжа провокує рак: топ найшкідливіших продуктів

Ця їжа провокує рак: топ найшкідливіших продуктів

Скажи мені, що ти їси – і я скажу, яку хворобу ти можеш спровокувати. На думку лікарів, 50% найнебезпечніших захворювань, включаючи рак, можна запобігти одним лише харчуванням. Та, смакуючи чергову пачку хрустких, щедро приправлених чіпсів, ми рідко замислюємося про це. Після ішемічної хвороби серця саме рак є найпоширенішою причиною смерті у світі. Отже, що під забороною? Ми склали топ-5 найпопулярніших і найбільш шкідливих продуктів, з якими краще попрощатися або звести їх вживання до мінімуму.

Дурень рак: окислювальний стрес

Окислювальний стрес - це основний фактор, який сприяє розвитку раку. Щодня наш організм вивільняє вільні радикали як побічний продукт різних клітинних процесів. Радикали можуть пошкоджувати ДНК та викликати дегенерацію тканин.

Саме окислювальний стрес стимулює утворення та зростання ракових клітин. Є продукти, що нейтралізують вплив вільних радикалів на нашу ДНК. Вони містять потужні антиоксиданти, наприклад, свіжі фрукти та овочі, про які ми раніше писали. Яких продуктів слід уникати?

Відео дня

Маргарин та рослинні рафіновані олії

Маргарин у першу чергу має опинитися у відрі для сміття! Цей перероблений продукт, який маскується під масло, - чиста хімія. Його неможливо отримати без нагрівання та хімікатів. Усі маргарини містять велику кількість трансжирів, які шкодять серцю та кровоносним судинам. Усі магазинні торти, тістечка та іншу випічку виготовляють на основі маргарину. Дешева пальмова олія також містить величезну кількість трансжирів, що забивають судини.

Для довідки: в 100 г маргарину міститься 15 г трансжирів. Умовно безпечним вважається споживання від 0,5 до 2% трансжирів від загальної кількості їжі.

Альтернативою маргарину довгий час вважали рафіновані олії. Та при їх виробництві використовують високі температури та хімікати. Це вбиває всі вітаміни і призводить до утворення трансжирів та вільних радикалів, які можуть викликати не тільки серцево-судинні захворювання, але й ожиріння, рак і хворобу Альцгеймера.

Реальна альтернатива - нерафіновані рослинні олії першого холодного віджиму. Але пам'ятайте: смажити на них не можна.

Міна уповільненої дії: жувальна гумка

У жувальній гумці немає нічого, окрім підсолоджувачів, цукрозамінників, стабілізаторів, загусників, емульгаторів та харчових барвників. По суті, це суміш надзвичайно шкідливих синтетичних добавок, які чомусь називають харчовими. Жувальна гумка надзвичайно популярна серед дітей, що закладає в дитячому організмі міну уповільненої дії. Адже проблеми від вживання цього "продукту" більш ніж серйозні: розлад шлунка, хвороби нирок та печінки, нирково-кам'яна хвороба, алергія, шкірні захворювання, підвищення холестеролів у крові та навіть розвиток недоумства.

Майонез та кетчуп

Майонез - це не лише джерело трансжирів, а й неймовірно калорійний продукт. Усього кілька ложок майонезу зведуть нанівець усю користь овочевого салату. Соуси та кетчупи промислового виробництва - це суміш цукру, солі, консервантів, підсилювачів смаку та стабілізаторів.

Наприклад, у пачці кетчупу п'яту частину обсягу становить цукор. До того ж покупні соуси й приправи часто виробляються з дешевих олій, які містять ті ж трансжири.

А для надання ніжної консистенції до складу цих продуктів часто додають крохмаль. Консервований томатний соус лікарі називають замаскованим убивцею. Він може призвести до серцево-судинних захворювань, діабету та карієсу.

Чіпси та картопля фрі

З дня винаходу чіпсів продукту 165 років. Та якщо раніше їх готували з натуральної картоплі, то сьогодні вони перетворилися на суміш пшеничного й кукурудзяного крохмалю, щедро приправлену сіллю, підсилювачами смаку та харчовими ароматизаторами. Нічого живого та корисного в них немає, а от трансжирів та калорій хоч відбавляй. Більш того, вчені довели, що хрускіт чіпсів, який виникає в момент їх пережовування, викликає залежність від їжі.

Чіпси містять небезпечну речовину під назвою акриломід, яка збільшує ризик раку товстої кишки, молочної залози, простати та прямої кишки.

Магазинна картопля фрі смажиться у суміші пальмових олій із добавками. Цю суміш не змінюють тижнями. І лише в одній порції міститься до 30 мл такої олії, багатої ненасиченими жирами, які викликають закупорювання судин.

Солодкі газовані напої

Газовані напої містять величезну кількість цукру – понад 10 г на 100 мл. Тобто лише у половині склянки напою розчинено 2 чайні ложки цукру. Не менш небезпечними є так звані лайт-версії напоїв. Замість цукру виробники використовують цукрозамінники, які провокують виникнення діабету та серцево-судинних патологій.

Погодьтеся, прожити без цих продуктів можна. Та якщо вам складно відразу відмовитися від улюбленого майонезу або чіпсів, потихеньку скорочуйте їх кількість у своїй тарілці та вживайте якнайбільше листової зелені, свіжих овочів, різноманітних ягід та фруктів. Саме ці продукти містять багато антиоксидантів та клітковини, які можуть нейтралізувати шкідливу їжу.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки