Вчені назвали простий спосіб зупинити рак
Вчені зі США визначили, що продукти з малим вмістом амінокислоти аспарагіну знижують ризик і зупиняють поширення агресивного раку грудей.
Про це йдеться у статті, опублікованій в журналі Nature.
Випробування проводилися на мишах, рак у яких був несприйнятливий до гормонотерапії.
Читайте: Стадії раку: скільки залишилося жити при різних видах пухлин
Вчені з'ясували, що медикаментозне придушення роботи ферменту, а також дієти зменшують ризик появи вторинних вогнищ.
Велика кількість аспарагина містять молочні продукти, яловичина, птиця, яйця, риба, морепродукти, спаржа, картопля, бобові, горіхи, насіння, соя і цільні зерна. Мала кількість цієї амінокислоти мають більшість фруктів і овочів.
Пухлини, які були у піддослідних мишей, називають тричі негативним раком, оскільки злоякісні клітини не синтезують рецептори естрогену, рецептори прогестерону і мембранний білок HER2. Ці сполуки є мішенями для протипухлинних препаратів, тому ефективним способом лікування є комбінована терапія.
Саме активність ферменту аспарагин синтетази в клітинах первинного раку сприяє поширенню пухлинних клітин в інші тканини і органи, а значить, утворення метастаз.
Як повідомляв "Обозреватель", раніше вчені назвали головну причину захворювання раком.