Гарвардський професор розвінчав "ракові" міфи про бекон, цукор і каву
У США професор Гарвардської медичної школи, онколог Джонатан Шоенфельд розповів, що помірне вживання бекону, цукру і кави не може призвести до розвитку онкологічних захворювань.
"Помірне вживання будь-якого продукту харчування ніяк не вплине на ризик розвитку раку. Якщо ви хочете мінімізувати ризик розвитку раку, ви можете зменшити вживання тих продуктів, які пов'язані з раком. Однак я б рекомендував вам замість вивчення останніх досліджень вчених витратити свій час на більш значимі для здоров'я речі: киньте курити, не вживайте надмірну кількість алкогольних напоїв, займіться спортом, а також позбудьтеся від зайвої ваги", - розповів Шоенфельд, передає "Новое время".
Вчений спільно з доктором медичних наук Джоном Іоаннідісом провели експеримент, в ході якого на прикладі 50 продуктів харчування медики довели, що практично всі харчові продукти пов'язані з ризиком розвитку раку. Однак, за твердженням професора, це не означає, що в страху захворіти небезпечною недугою люди повинні відмовитися від вживання їжі.
Читайте: Медики були шоковані, порахувавши, скільки мозок живе після смерті
Так, наприклад, деякі дослідження показують, що кофеїн може викликати рак, проте існують і інші дослідження, які доводять, що кава містить компоненти з протираковими властивостями і може знизити ризик розвитку раку печінки. Вчені акцентують увагу на тому, що суперечливі один одному дослідження також проводилися відносно вина, яєць, молока, сиру і багатьох інших продуктів харчування.
Фахівці зазначили, що дослідження вчених про зв'язок раку і вживання бекону, яловичини, цукру і солі більш однозначні. Проте варто пам'ятати про те, що досліджуючи зв'язок між підвищенням ризику розвитку раку і вживанням бекону, яловичини, цукру і солі, вчені часто говорять про надмірне вживання в їжу цих продуктів.
Читайте: Вчені розгадали, як формується свідомість в тілі людини
Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені запропонували новий ефективний спосіб д ля схуднення.