Калорії без зайвої ваги: дієтолог дала пораду щодо зимового харчування
З настанням зимового періоду організм людини витрачає багато енергії на обігрів, тому їжа, щоб зігрітися, повинна бути більш калорійною.
Про те, як слід міняти свій раціон взимку, розповіла в ефірі ObozTV дієтолог Світлана Фус.
"Нам взимку потрібно зігрітися... Ми на обігрів організму витрачаємо більше енергії. Їжа повинна бути калорійною, але не в такій мірі, щоб набирати вагу. Ми можемо абсолютно спокійно організувати зимове харчування з нормальними продуктами", - зазначила вона.
Читайте: Здорове харчування: дієтолог дала українцям корисну пораду
"Свіжі овочі - досить охолоджуюча їжа, якщо їх їсти, холодніше буде зсередини... Овочі повинні бути не охолоджуючі, а зігріваючі. Це має бути приготовлена їжа. Повинно бути достатня кількість каш, тому що каші - енергетична їжа, яка дозволяє підтримувати рівень енергії, додає вітаміни і мінерали", - розповіла Фус.
За словами дієтолога, в зимовий час "в обов'язковому порядку потрібно не забувати про жири".
"М'ясо, риба, птиця, яйця - все залишається, що ми їли... Дуже багато хто сидить на безжирових дієтах, а для нас це імунна система і обігрів", - пояснила вона.
На питання, яким повинен бути ідеальний збалансований сніданок взимку, Фус відповіла: "Для кожної людини може бути своя їжа. Наприклад, це будуть яйця, каша і тушковані овочі".
Читайте: І не більше: лікар назвала безпечну для здоров'я дозу алкоголю
"А ось трансжири і те, що відноситься до фастфуду - це їжа, яку незалежно від сезону не можна приймати. Взимку і влітку організм однаково буде реагувати", - додала експерт.
Також дієтолог пояснила, чи корисні консервації і соління, які користуються великою популярністю в зимовий період.
"Для організму дуже корисне квашене, коли в бочках молочнокисле бродіння. Коли ми робимо закрутки і консервації з оцтом, це не дуже добре. Це може дратувати травну систему, сприяти затримці рідини, посилювати шлунково-кишкові проблеми. Але є консервація, яку можна готувати без застосування оцту. Наприклад, кабачкова ікра або всякі овочеві суміші - нормальна їжа. Їй не треба захоплюватися взимку, але пару раз на тиждень можна поїсти лечо тощо. Поживних речовин і вітамінів там буде мало, але харчові волокна будуть. Якусь функцію ця їжа виконає", - розповіла Фус.
Як повідомляв ObozTV, раніше біолог і науковий блогер Дарина Прокопик відповіла на одне з ключових питань здорового харчування - чи потрібно їсти після шостої години вечора.
Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щодня по буднях о 10:00 на ObozTV.