Не втратити час: лікар озвучила набір небезпечних симптомів

Не втратити час: лікар озвучила набір небезпечних симптомів

Наразі в Україні присутні декілька штамів грипу, найнебезпечніший з яких - А (H1N1). Щоб не допустити небезпечних ускладнень захворювання, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою у разі появи "небезпечних симптомів". Про них в ефірі "Обозревателя" розповіла медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

Як пояснила медик, "найбільші побоювання викликає грип А (H1N1) (так званий "свинячий" - ред.), який спричнює тяжкі пневмонії, що швидко розвиваються. Саме з ним пов'язані смертельні випадки". Вона додала: "Це той вірус, який у 2009-2010 був новим, саме тому його називали пандемічним - на земній кулі практично не було людей, у яких до нього був би імунітет. Наразі це вже сезонний вірус грипу. Цього сезону він виявився одним із переважаючих в Україні".

Відео дня

За словами Булавінової, варто звертати увагу на всю "грипоподібну" симптоматику, особливо людям, що перебувають у групі ризику. Це "вагітні жінки, люди з тяжкими хронічними захворюваннями, які перенесли інфаркт, наприклад, із гіпертонією, із бронхіальною астмою, з якимось тяжким системним захворюванням, люди з ожирінням, із цукровим діабетом, маленькі діти - особливо до 2 років". "Усі ці групи, маючи симптоми грипоподібного захворювання, повинні якнайшвидшеповідомити про це свого медичного працівника, щоб він ухвалив рішення", - наголосила лікар.

Читайте: Маска на вулиці - це дурість: лікар розповів, як правильно захищатися від грипу

Вона також розповіла про "набор небезпечних симптомів", при появі яких будь-яка людина - яка навіть не знаходиться в групі ризику - повинна негайно звернутися до лікаря. Ці симптоми такі: "задишка, нав'язливий кашель, кашель із домішкою крові, біль у грудній клітці, різке падіння або різке підвищення тиску, блювота, пронос, сплутаність свідомості і дуже висока, температура, яку важко збити.

"При наявності всіх або одного з перерахованих симптомів людина, яка навіть не належить до групи ризику, молода, без захворювань, повинна негайно звернутися за медичною допомогою. Чим швидше вона почне отримувати терапію, тим більше у неї шансів", - наголосила лікар.

Як писав "Обозреватель", раніше екс-головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов заявив: нова епідемія грипу в Україні нічим не відрізняється від попередніх, і поділився своїми рекомендаціями.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки