Унікальна риба допоможе вченим відкрити секрет довголіття

2,2 т.
Унікальна риба допоможе вченим відкрити секрет довголіття

Італійські вчені почали вивчати геном риби підвиду лучеперих нотобранхів Фурцера, які відомі своїм неймовірно коротким терміном життя - всього декілька місяців.

Так дослідники забирали проби живих клітин у риб 10-ти і 20-ти тижнів від народження і заморожували їх. Та ж операція виконувалася і після смерті нотобранхів, а потім вчені порівнювали активності їх геномів, а також геномів риб, які прожили помітно менше або більше середнього, пише Naked Science.

Читайте: Лікарі знайшли спосіб, як жінкам захиститися від ВІЛ

Робота вчених показала, що відмінності в активності генів риб, що дожили до того чи іншого віку, проявляються вже в молодості. Найбільш яскраво ця різниця була помітна серед генів, залучених в енергообмін клітини, у тому числі в кисневе дихання, що відбувається в мітохондріях. І дійсно, придушивши роботу одного з білкових комплексів, який необхідний для цих реакцій, автори зуміли продовжити життя піддослідних рибок на 15%.

Відео дня

Ці результати служать черговим свідченням на користь "мітохондріальної" теорії старіння, згідно з якою одним із ключових механізмів розвитку пошкоджень, пов'язаних зі старінням, є порушення роботи мітохондрій. Втім, старіння - процес дуже складний і багатогранний, і на ділі в нього залучено дуже багато чинників, від мітохондрій і втрати стійкості до оксидативного стресу до тіломірів на кінцях хромосом.

Читайте: Китайські лікарі за допомогою жиру побороли жіноче безпліддя

Як повідомляв "Обозреватель", вчені навчилися продовжувати життя людей похилого віку.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки