Камені у нирках і нудота: Супрун розкрила несподівану небезпеку вітаміну С
Користь Вітаміну С при лікуванні застуди є міфом, і передозування їм може привести до каменів у нирках, нудоти та інших побічних ефектам.
Черговий популярний міф розвіяла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook, уточнивши, яку небезпеку він несе і де міститься.
"Застуда ➡ лимон ➡ вітамін С ➡ швидке одужання – логічний ланцюг, чи не так? Виявляється, не зовсім. Користь вітаміну С для лікування застуд, "поліпшення самопочуття" – це ще один міф, навіть фейк, і створив його в 1970-ті дворазовий нобелівський лауреат Лайнус Полінг, відкривач вітаміну С. Полінг написав кілька бестселерів, які перебільшили властивості аскорбінової кислоти і поширив цей фейк світом" – зазначила Супрун.
За її словами, незалежні дослідження не підтвердили тези про величезну користь вітаміну С при лікуванні застуди. У базі клінічних досліджень Cochrane зазначено, що він не здатний зменшити частоту захворювань у населення. Хоча додатковий вітамін С діє при значних фізичних навантаженнях.
Читайте: Знижує рівень цукру: вчені назвали вітамін для запобігання діабету
"Вітамін С 15% скорочує тривалість застуди, тобто люди хворіють, приміром, не шість днів, а п’ять. Але не у випадку перевищення дози, а при споживанні денної потреби! На день дорослим потрібно вживати 75-90 мг вітаміну С. У випадку передозування у чоловіків вдвічі підвищується ризик утворення каменів в нирках. А споживання більше двох грамів вітаміну С на добу може викликати нудоту, діарею, блювоту, печію, головний біль і безсоння", – додала Супрун.
Найбільша концентрація вітаміну С в лимоні – ще один міф, хоча в плоді він дійсно приносить. Але скибочки лимона мало: щоб вжити 90 мг вітаміну С слід з'їсти великий лимон разом зі шкіркою.
А найкращим джерелом є шипшина, солодкий і гострий перець, брокколі, брюссельська капуста, смородина і ківі.
Як повідомляв OBOZREVATEL, нещодавно Супрун розкритикувала популярну дієту, харчування в якій визначається рівнем кислотності організму.