Кому корисно їсти хурму: шкода і користь
Хурма – корисна і смачна ягода, яка має велику кількість мікроелементів, а завдяки великій кількості глюкози і фруктози двома-трьома плодами хурми можна втамувати голод. Однак у неї є і побічні ефекти.
OBOZREVATEL розповість читачам про користь хурми для здоров'я людини, про її властивості і шкоду для здоров'я.
Хурма після цитрусових займає друге місце за кількістю поживних, дієтичних і смакових властивостей. Цей фрукт містить велику кількість харчових волокон, корисних мікроелементів, багато антиоксидантів і вітамінів.
До складу хурми входять: зола, вода, білки, дубильні речовини, вуглеводи, органічні кислоти, а також калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни А, С і P.
Дієтичні властивості
Пектин, який в ній міститься, допомагає при розладі шлунка і покращує травлення. Також з ягоди роблять маски, здатні допомогти з розширеними порами і схильністю шкіри до вугрів і сухості.
Лікувальні властивості
Один-два плоди хурми в день можуть допомогти з серцево-судинними захворюваннями. Також ягода містить йод, який корисний при захворюванні щитовидної залози, стиглі плоди поліпшують роботу печінки, зору і статевих залоз. Через вітаміни С і Р надає хороший вплив на судини, зменшує їх крихкість і проникність.
Читайте: Корисні і шкідливі властивості шоколаду: що треба знати
Лікарі також рекомендують їсти хурму тим, хто страждає на варикозну хворобу і кровоточивість ясен. А магній зменшує ймовірність появи каменів у нирках, вітамін А допомагає запобігти онкологічним захворюванням.
Хурма має добре виражені сечогінні властивості. Вона також позитивно впливає на нервову систему і підвищує працездатність. Ягода здатна захистити організм від кишкової палички і золотистого стафілокока.
Залізо в хурмі допомагає при анемії, а при застуді і кашлі можна полоскати горло соком стиглої хурми. Сушені плоди ягоди корисні для лікування гіпертонічної хвороби. Для цього їх потрібно з'їдати по 20-30 штук 3-4 рази на день.
Шкода хурми і рекомендації по прийому
Ягода здатна викликати запори, а регулярне її споживання роками може привести до утворення кульок у шлунку через погано перетравлювані речовин. Велика кількість бета-каротину може привести до пожовтіння шкіри.
Людям із зайвою вагою і діабетикам краще не захоплюватися хурмою через велику кількості цукру. Одного-двох плодів у день повинно бути достатньо. А діабетикам вводити ягоду в раціон потрібно поступово.
Читайте: Названо цілющу властивість меду
Вагітним жінкам і дітям з трьох років не варто переїдати хурми, а дітям до трьох років взагалі не можна її їсти через високий вміст у ній цукру і танінів.
Здоровій дорослій людині рекомендується їсти не більше чотирьох плодів у день. Бажано, щоб хурма була стигла, так як у ній менше танінів.
Раніше OBOZREVATEL з'ясував, в яких випадках насіння чіа протипоказані і як правильно їх вживати, щоб отримати потрібний ефект.