Як дитині не вирости насильником: інструкція до виховання

15,8 т.
Як дитині не вирости насильником: інструкція до виховання

У мережі можна знайти чимало інформації про те, як допомогти дитині впоратися зі знущаннями однолітків, але ось про самих кривдників пишуть мало. Чому сучасні діти такі жорстокі, і що потрібно зробити батькам, щоб їх чада не виросли такими, пояснила дитячий психолог Ірина Катин-Ярцева.

Про це пише сайт meduza.io.

Гарний приклад

Найважливіше, що повинні пам'ятати батьки - діти пізнають світ спостерігаючи за дорослими. Тому, якщо ви не хочете, щоб ваша дитина виросла жорстокою, в сім'ї не повинно бути скандалів, фізичного покарання і будь-яких інших проявів насильства.

Більшість батьків це правило знають, але в стресовій ситуації втрачають над собою контроль. Пам'ятайте, визнати свою помилку ніколи не пізно. Вибачтеся перед дитиною, і, якщо бачите, що не в змозі змінити свою поведінку, зверніться за допомогою до психолога або почитайте книги  на відповідні теми.

Відео дня

Пояснюйте дитині, що таке жорстокість і насильство

Діти самі не здогадаються, як можна чинити, а як не можна. Про це потрібно говорити і пояснювати. Розповідайте дитині про норми поведінки, що не можна робити самому і не дозволяти по відношенню до себе. І мова йде не тільки про фізичне насильство (вдарити, вкусити, штовхнути), важливо, щоб малюк розумів, що боляче можна зробити і словом. Навчіть дитину спілкуватися з іншими людьми не використовуючи образ, насмішок і залякувань.

Читайте: Синій кит: як хвиля паніки в Україні завдала удару по дітях

Говоріть з дитиною про емоції

Навчіть малюка розуміти свої емоції і говорити про них. Адже найчастіше насильство і жорстокість проявляється через те, що людина не вміє інакше висловити свої почуття. Тому важливо, щоб дитина вміла розрізняти емоції і всі їх відтінки - образа, злість, страх, печаль, розчарування, сміх, любов, радість. Поки дитина не може сама пояснити свої емоції промовляйте їх замість неї: "Я бачу, що ти злишся/засмучений/ображений".

Крім того, важливо навчити дитину переживати свої емоції без шкоди для оточуючих. Дитині сумно? Нехай поплаче. Якщо вона злиться - дайте їй подушку або боксерську грушу, нехай випустить пар. Також можна висловити свої почуття за допомогою творчості - намалювати або описати їх на папері.

Навчіть дитину оцінювати дії оточуючих

Ізолювати дитину від проявів жорстокості за межами сім'ї батьки не в змозі. Тому важливо обговорювати з ними ситуації, які ви бачите в суспільстві. Якщо хтось веде себе неправильно, засуджуйте його поведінку, пояснюйте своєму малюку, що так робити не можна. І, звичайно, дитина повинна знати, що, якщо щось станеться з нею, ви будете на її стороні. Тому завжди захищайте її від проявів агресії - в саду, школі або на дитячому майданчику. Впевнено припиняйте бійки, вчіть вирішувати конфліктні ситуації словами.

Говоріть з дитиною про секс і насильство

Звичайно, коли вона трохи підросте. Але починати потрібно з раннього дитинства - питання про людський організм, про різницю між дівчатками і хлопчиками, не повинні бути забороненими у вашій родині. Дитина повинна знати, як вона влаштована і як називаються всі частини її тіла.

А ось в більш старшому віці вже важливо поговорити про інтимні межі людини. Вчасно пояснити, що умовити людину на сексуальний контакт, змусити хитрістю або силою - це насильство. Якщо ви не можете самі підібрати потрібні слова, скористайтеся допомогою книг на цю тему.

І пам'ятайте, головне в стосунках - довіра. Будьте з дитиною щирими, цікавтеся її життям і інтересами. Тоді будь-які проблеми ви зможете вирішити разом.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", психолог дала поради, як правильно говорити з дітьми про депресію і проблеми.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки